A Földnek a napja

Mert zöldnek lenni MENŐ*!


Eddig mindig úgy éreztem, hogy azok, akik magukat "zöld"-nek hívják, valami csodabogarak, akik teljesen elszálltak a fanatizmustól, engem pedig már Molière óta óva intettek ez utóbbi "f" betűs szótól. Mindig. Mindenkor.

Néhány hete viszont - az alteros workshop alkalmával - felvilágosítottak minket, hogy mit is jelent ez a sok zöld-ség. Nagy örömömre Kobrizsa Ádám (többek között keret.hu-n találod) nem a szokásos ne szemetelj! felvezetéssel kezdte, hanem az elmúlt században történő népességrobbanásról beszélt, és egész meggyőzően hívta fel a figyelmet arra, hogy mennyi a felesleges fogyasztás, meg hogy több ember ugye több helyet foglal (logikus), és ha így folytatjuk, rövid időn belül nem lesz már mit bekebelezni, de még helyünk sem lesz erre többé.

Úgyhogy mindenki kezdjen el nagyon gyorsan gondolkozni azon, mit tehetne! Mondjuk a vasárnapi plázázás/árkádolás helyett tesék Bringapoliszra jönni, vagy Mediawave piknikre, már zöldebbek leszünk, mint hinnénk.

Én is kiagyalok majd különböző alternatívákat - az eddigi felelőtlen viselkedésem megszüntetésének első lépéseként például átmentettem a könyvnyilvántartásom és a feladatlistám online formátumba, ami azt jelenti, hogy ezek miatt már nem veszek kéthavonta papírfüzeteket, amiket rendszeresen csak félig töltök ki, aztán vagy mennek a szemétbe, vagy jobb esetben elviszik a papírgyűjtő gyerekek, ami lássuk be, még így is nagy pazarlás...

Ez a fogyasztás dolog is nagyon elgondolkodtató, tulajdonképpen egy csomó szart megveszünk, amire nincs is szükségünk, csak vesszük, hogy legyen, hogy úgy érezzük, érünk valamit, ér valamit a pénzünk - tudunk vásárolni. Majd kitalálok valamit erre is!

Ez nagyon kis lépés, de azért jó tudni, hogy van választásom, és én is tehetek valamit, ha másért nem, legalább azért, hogy a saját környezetemmel kicsiben modellezzem a környezettudatos életmódot. Majd meglátjuk, hogy fog menni! :)


Addig is találkozzunk vasárnap! (És ne essen az eső, léccilécci!)
http://keret.hu/portal/hu/2009-04-21/bringapolisz-7


*MENŐ/NEM MENŐ lsd: index.hu

2 megjegyzés:

petoczistvan írta...

Érdekes poszt.

Valószínűleg azért hihetted azt a zöldekről, hogy csodabogarak, mert csak a fanatikusok tudnak médiaközelbe jutni. Egy ésszerűen élő, fogyasztó ember nem nagyon jut széles médianyilvánossághoz.

Amúgy "marketing is a bitch... it's a real bitch". Persze, vegyél meg minden szart. Ha valamire nincs szükséged, akkor arra igényt generálunk.
Létezik egyébként ökomarketing a világon, de itthon kábé csak két marketingképzésen foglalkoznak vele.

Nehogy a szemétbe vagy a papírgyűjtőkhöz kerüljön a füzeted!! Az sokat fog még érni egy nap ;)

Kék írta...

Nincsenek ám benne nagy dolgok, csak hogy mikor mossak hajat, mikor kell virágokat öntözni, meg Barack Obama telefonszáma! :D Mehet a süllyesztőbe nyugodtan ^.^